BMW TOP200, Balatonkenese beszámolója

Izgalmas és látványos versenyt hozott az idei TOP 200, a BMW legrangosabb hazai vitorlás találkozója. BMW Sailing Team yardstick pontszáma alapján a VII. kategóriába került és itt a Nemere 75-ös cirkálóval mérte össze tudását. Nemere az egyik legnagyobb és legszebb scharenkreuzer Magyarországon, és mind a mai napig tarja a Kékszalag abszolút időrekordját.
BMW Csapathoz csatlakozott Henning Putzke úr, a BMW értékesítési igazgatója is.

Élénk ÉNY-i szélben rajtoltak a hajók a kenesei kikötő előtti vízterületen. A BMW csapat már a rajt után vezetett ellenfelével szemben, ugyanis Nemere nem jól választotta meg rajtpozicóját és a kedvezőbb zsűrihajó helyett a vonal közepe táján indult neki a távnak. Az első szakaszon Balatonalmádi felé negyedszélben haladtak a hajók, a szél megtréfálta az Asso legénységét, folyamatos szélfordulókkal és pöffökkel tette a versenyt változatossá. A legénység új tagja is hamar ráérzett feladatára és segített a hajó dőlésének hirtelen változásait kiegyensúlyozni.

A második szakasz Almádi és Kenese között már simábban zajlott, ha még egy kicsit erősebb lett volna a szél, akkor a hajó meg is siklott volna háromnegyedes bőszélben. Előkerült a spinakker is és a BMW csapat kezdte utolérni az eslő hat kategóriában előtte rajtolókat. A kenesei forduló után Aliga felé vette az irányt a mezőny, a szél gyengült és kezdtek feltűnni az igazi nagyágyuk, a Lisa és a vadonatúj Avatar. A bólyánál a szél teljesen leállt és rövid várakozás után pozíció keresés indult be az összetömörült mezőny hajói között. Többen a part felé nyitottak, míg mások - köztük a BMW csapat is - a víz felől várta a frissebb szelet. Meg is jött a DNY-i szél első fuvallata, ám érdekes módon nem azoknak kedvezett akik a szél felé mentek, hanem azoknak, akik a part felé nyitottak.
Végül a BMW csapat kategóriáját megnyerve abszolútban a 11. helyen futott be.

Gratulálunk a győzelemhez és az újdonsült legénységnek!